Veel mensen zien hun pensioen als iets voor later. Dat is niet terecht, want als je te maken krijgt met arbeidsongeschiktheid of overlijden, kan je pensioen vandaag al ingaan. Daarom moet je pensioen ook nú goed geregeld zijn. Uit onderzoek van Aegon Cappital blijkt dat slechts 1 op de 4 mensen het afgelopen jaar met pensioenplanning bezig is geweest en dat 40% van de mensen het gevoel heeft weinig of beperkte invloed te hebben op hun pensioen.
Toch kun je wel degelijk zelf aan de knoppen zitten. Sterker nog, met de komst van het nieuwe pensioenstelsel is dit hét aangewezen moment om je (weer) eens in je pensioen te verdiepen. Op 30 november praten we je hier uitgebreid over bij tijdens ons speciale pensioenevent, maar deze 4 dingen kun je vandáág al doen:
1. Check of je überhaupt een pensioen hebt
Veel werkgevers bieden een pensioen aan hun werknemers, maar dat is niet altijd zo. Voor ongeveer 1 op de 10 werknemers in Nederland is geen aanvullend pensioen geregeld. Check dus bij je werkgever of er een pensioenregeling is en ga anders het gesprek aan. Zoek ook draagvlak bij andere collega’s voor jullie pensioenwens en ga in gesprek met de ondernemingsraad, HR-afdeling of de vakbond. Voor Zzp’ers geldt: soms kun je nog tot 10 jaar later pensioen blijven opbouwen via de pensioenregeling van je oude werkgever. En mogelijk val je onder een verplichte beroeps- of bedrijfstakpensioenregeling. Of dit voor jou geldt, check je bij het Ondernemersplein van de KvK. Heb je geen pensioenregeling? Denk dan na over extra pensioenproducten die je kunt afsluiten (zie ook punt 4).
2. Bekijk mijnpensioenoverzicht.nl
Als je inlogt met je DigiD, kun je hier precies zien wat je tot nu aan pensioen hebt opgebouwd. Ook kun je berekenen wat jouw verwachte pensioendatum is en wat je verwachte uitkering is op die datum. Het gaat hier om het pensioen vanuit de AOW (dat elke inwoner van Nederland ontvangt) én wat je via je werkgever hebt opgebouwd. Wanneer je bij meerdere werkgevers hebt gewerkt, kan het ook zo zijn dat je ook bij meerdere verzekeraars, pensioenfondsen of premiepensioen-instellingen (PPI’s) pensioen hebt opgebouwd. Oftewel, alles van wat je ooit aan pensioen hebt opgebouwd of opbouwt, zie je daar terug. Tot slot bevat het overzicht ook gegevens over het gezamenlijke pensioen van jou en je partner.
3. Denk na over hoeveel risico je wilt nemen
Vind je het pensioen dat je nu opbouwt voldoende, of wil je misschien meer? In het nieuwe stelsel kun je tot op zekere hoogte zelf bepalen met hoeveel risico jouw individuele pensioenpot belegd wordt. Als je weinig risico neemt, is de kans dat je je doelstellingen haalt groot, maar je pensioen naar verwachting relatief laag. Bij meer risico valt je pensioen naar verwachting hoger uit, maar is er een kleine kans dat je alsnog een (veel) lager pensioen krijgt. Bedenk dus goed hoeveel geld je nodig hebt en hoeveel risico je bereid bent te nemen om daar te komen.
4. Denk na over hoe je je pensioen wilt aanvullen
Als je het pensioen dat je nu opbouwt onvoldoende vindt, je geen pensioen opbouwt of Zzp’er bent, is het verstandig om zelf aanvullende pensioenproducten af te sluiten. Verdiep je eens in welke mogelijkheden er zijn en kijk wat het beste bij jou past. Ga je liever voor een lijfrenteverzekering of bankspaarrekening, waarbij je veel zekerheid hebt over de hoogte ervan van het bedrag en je het ingelegde geld pas op je pensioendatum tot je beschikking hebt? Of past een beleggingsrekening beter bij jou, waarmee je misschien een hoger rendement behaalt, maar je ook verleid kan worden het geld al eerder te besteden? Verdiep je in de verschillende mogelijkheden en plan zo nodig een gesprek met een financieel adviseur.
Terugkijken: de Better Session: Futureproof pensioen
Op 30 november organiseerden Business Insider en Aegon een online event over hoe je aan de slag kan met jouw pensioenstrategie. Met experts van Nibud en pensioenfonds PMT. Kijk het pensioenevent hieronder terug.
Dit is een artikel in een reeks van Aegon Cappital. Aegon Cappital is een premiepensioeninstelling (PPI) van a.s.r. Nederland. Lees meer artikelen in het dossier Is jouw pensioen akkoord?.